Wetswijziging turboliquidatie

Nieuwe wet ter voorkoming van fraude bij turboliquidatie in de maak

Minister Sander Dekker komt volgend jaar met een wetswijziging die het moeilijker moet maken voor (malafide) ondernemers om met een ‘turboliquidatie’ hun schuldeisers te ontlopen. Schuldeisers krijgen meer rechten bij deze zogenoemde turboliquidaties, wat in essentie een heel snelle opheffing van een bedrijf betekent.

Wat is turboliquidatie?

Met een turboliquidatie kan sinds 1994 een inactieve vennootschap worden opgeheven zonder vereffening. In 2018 gebeurde dit ongeveer 33.000 keer.

Het concept van Turboliquidatie heeft als doel het misbruik van lege rechtspersonen zoveel mogelijk te voorkomen en het moet ervoor zorgen dat het handelsregister wordt opgeschoond. Daarnaast is het bedoeld om ondernemers kosten en administratieve omslachtigheid te besparen op het moment dat de activiteiten zijn gestaakt en er geen baten meer te verwachten zijn.

Misbruik van de turboliquidatie

Echter, de turboliquidatie wordt in de praktijk ook juist vaak misbruikt om schuldeisers te duperen. Schuldeisers worden in de huidige situatie niet geïnformeerd en komen er pas na verloop van tijd achter dat ze naar hun geld kunnen fluiten.

Wetswijziging turboliquidatie

Met de wetswijziging probeert de minister hier verandering in te brengen. Het bedrijf moet de versnelde ontbinding voortaan vooraf algemeen bekend maken en daarbij aangeven waarom de ontbinding noodzakelijk is. Het bestuur wordt verder verplicht om een slotbalans op te stellen en moet ook inzicht geven met jaarrekeningen.

 

Door deze maatregelen zal het proces in het vervolg veel transparanter worden volgens de minister. De positie van schuldeisers wordt versterkt en in meerdere mate beschermd en zij kunnen in de toekomst beter overwegen of ze naar de rechter stappen wanneer zij benadeeld zijn bij de ontbinding van een bedrijf.

 

Indien u meer informatie wenst over dit onderwerp als ondernemer of als schuldeiser, neemt u dan contact op met ons kantoor via 030 – 69 250 14 of via info@schouten-advocaten.nl.

 

Kunnen wij u helpen?

U kunt ons kantoor ook bellen via 030 – 69 250 14 voor een gratis probleemanalyse.

Kantoor Zeist

  • Slotlaan 70-72, 3701 GP ZEIST (UTRECHT)

Contact met Schouten Advocaten

Wanneer u het formulier invult nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Contactformulier
*Wij waarderen uw interesse in Schouten Advocaten, maar willen u erop wijzen dat wij helaas geen pro-deo of toevoegingszaken behandelen.