Algemene voorwaarden

 1.           Begrippen

 

 1.1         Schouten-Advocaten is de handelsnaam die gebruikt wordt door de zelfstandiggevestigde heer mr. J.F.G. Schouten, door de zelfstandig gevestigde beslotenvennootschap Schouten-Advocaten B.V., alsmede door de zelfstandig gevestigdeheer mr. M.F. Schouten, die zich ieder ten doel stellen de praktijk vanadvocaat uit te oefenen, één en ander in de meest ruime zin des woords.

 

1.2         Het begrip “opdrachtnemer” houdt in het kader van deze algemene voorwaarden in:ieder van de in artikel 1.1 genoemde natuurlijke personen en beslotenvennootschap. Zij treden ieder zelfstandig op en sluiten ieder voor zichzelfals opdrachtnemer overeenkomsten van opdracht met opdrachtgevers.

 

1.3         In deze algemene voorwaarden wordt onder de naam Schouten-Advocaten tevensbegrepen alle bij de hierboven genoemde natuurlijke personen en beslotenvennootschap in dienst zijnde advocaten en overige werknemers.

 

1.4         Het begrip “diensten” houdt in het kader van deze algemene voorwaarden in: allewerkzaamheden die door opdrachtnemer in het kader van een opdracht wordenverricht ten behoeve van de cliënt/opdrachtgever, van welke aard ook. Ondervoorgaande wordt eveneens begrepen werkzaamheden die niet op uitdrukkelijkverzoek van cliënt/opdrachtgever worden verricht.

 

 2.             Toepasselijkheidvan deze Algemene Voorwaarden

 

 2.1         Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op alle aanbiedingen enovereenkomsten waarbij opdrachtnemer diensten aanbiedt of levert. Afwijkingenvan deze algemene voorwaarden zijn slechts geldig indien deze afwijkingenuitdrukkelijk schriftelijk zijn overeengekomen.

 

2.2         Tezamen met opdrachtnemer, kunnen alle derden, door opdrachtnemer ingeschakeldbij de uitvoering van enige opdracht van een cliënt/opdrachtgever, zich op dezealgemene voorwaarden beroepen.

 

2.3         Deze algemene voorwaarden zijn na de eerste opdracht ook van toepassing opeventuele vervolgopdrachten, dan wel aanvullende opdrachten.

 

 3.             UitvoeringDiensten

 

 3.1         Alle opdrachten, die door opdrachtgevers worden gegeven, worden uitsluitendaanvaard en uitgevoerd door de betreffende natuurlijke persoon of beslotenvennootschap genoemd in art. 1.1. De artikelen 7:404 en 7:407 lid 2 BurgerlijkWetboek zijn niet van toepassing.

 

3.2         Indien opdrachtnemer zulks nuttig of noodzakelijk acht, is opdrachtnemer steedsbevoegd zich bij het verrichten van diensten te laten assisteren door derden,terwijl de daaruit voortvloeiende kosten voor rekening van decliënt/opdrachtgever zullen komen.

 

3.3         Bij het inschakelen van derden zal opdrachtnemer steeds de nodigezorgvuldigheid in acht nemen. Opdrachtnemer is niet aansprakelijk voor schadedie het gevolg is van tekortkomingen van derden.

 

3.4         Middels opdracht machtigt cliënt/opdrachtgever opdrachtnemer eventueleaansprakelijkheidsbeperkingen van in te schakelen derden namenscliënt/opdrachtgever te aanvaarden.

 

 4.             Beperkingen/of Uitsluiting van Aansprakelijkheid

 

 4.1         Iedere aansprakelijkheid van opdrachtnemer is beperkt tot het bedrag dat in hetdesbetreffende geval op grond van de door opdrachtnemer afgeslotenberoepsaansprakelijkheidsverzekering wordt uitgekeerd, met inbegrip van heteigen risico dat opdrachtnemer in verband met die verzekering draagt.

 

4.2         De cliënt/opdrachtgever vrijwaart opdrachtnemer tegen alle aanspraken vanderden, de redelijke kosten van rechtsbijstand daaronder begrepen, die openigerlei wijze samenhangen met of voortvloeien uit de werkzaamheden voor decliënt/opdrachtgever verricht, behoudens opzet of grove schuld aan de zijde vanopdrachtnemer.

 

 5.             Honorering,Kosten en Betaling

 

 5.1         De diensten van opdrachtnemer worden gehonoreerd op basis van vasteuurtarieven, behoudens uitdrukkelijk en schriftelijk vastgelegd andersluidendbeding. Het toepasselijk uurtarief wordt bij aanvang van de diensten mondelingaan cliënt/opdrachtgever medegedeeld en daarna schriftelijk bevestigd. Indiencliënt/opdrachtgever niet akkoord gaat met de hoogte van het uurtarief, dientzulks door cliënt/opdrachtgever onverwijld te worden medegedeeld alsmedeschriftelijk te worden bevestigd. Indien opdrachtnemer binnen één kalenderweekna dagtekening van de schriftelijke bevestiging uurtarief niet in afwijzendezin van cliënt/opdrachtgever schriftelijk heeft vernomen daaromtrent, wordtcliënt/opdrachtgever geacht onvoorwaardelijk te hebben ingestemd met detoepasselijke honorering.

 

5.2         Terzake van algemene kantoorkosten zal opdrachtnemer over het bedrag van hethonorarium een opslag in rekening brengen ter grootte van 6%.

 

5.3         Naast het honorarium en de opslag voor algemene kantoorkosten, zalSchouten-Advocaten griffierechten en andere directe kosten, voortvloeiend uitde dienstverlening, in rekening brengen aan de cliënt/opdrachtgever.

 

5.4         De onder 5.3 genoemde directe kosten omvatten onder andere kosten vangemachtigden of externe deskundigen, reis- en verblijfskosten, kosten vanvertalingen, koeriersdiensten et cetera.

 

5.5         De verschuldigde honoraria en boven genoemde kosten worden door middel vantussentijdse declaraties aan de cliënt/opdrachtgever in rekening gebracht. Detussendeclaraties worden in beginsel eens per maand opgemaakt. Voorgaande laatonverlet de mogelijkheid dat aan cliënt op andere tijdstippen tussentijdsedeclaraties worden verstuurd voor reeds verrichte diensten of gemaakte kosten,alsmede de mogelijkheid dat de cliënt/opdrachtgever wordt verzocht bijtussendeclaratie een (gedeeltelijk) voorschot te voldoen in verband methonoraria die hij verschuldigd zal worden, of kosten die voor hem zullen moetenworden gemaakt.

 

5.6         Tussendeclaraties worden verrekend met de einddeclaratie.

 

5.7         Tussendeclaraties, alsmede de einddeclaratie dienen uiterlijk 15 dagen nafactuurdatum te zijn voldaan, door middel van bijschrijving van het betreffendebedrag op de betreffende bankrekening aangegeven op de onderhavige declaratie.

 

5.8         Indien bijschrijving niet is geschied op de vervaldag van de betalingstermijn,is de cliënt/opdrachtgever automatisch in betalingsverzuim, zonder dat verdereingebrekestelling is vereist.

 

5.9         In geval van betalingsverzuim door de cliënt/opdrachtgever, is opdrachtnemergerechtigd alle ten behoeve van de cliënt te verrichten werkzaamheden metonmiddellijke ingang te staken of op te schorten, zonder dat opdrachtnemerdaardoor op enige wijze jegens cliënt/opdrachtgever schadeplichtig kan worden.

 

5.10       Ingeval van betalingsverzuim is cliënt/opdrachtgever voorts eenvertragingsrente van 1% per maand verschuldigd over de openstaande vorderingenvan opdrachtnemer. Terzake de vertragingsrente wordt een gedeelte van een maandals een volle maand gerekend.

 

5.11       Indien cliënt/opdrachtgever middels een verzoek tot toevoeging in aanmerkingwenst te komen voor door de overheid gefinancierde rechtsbijstand, zalcliënt/opdrachtgever bij achterwege blijven van toevoeging door de Raad voorRechtsbijstand, vanwege welke reden dan ook, onverkort het standaard uurtariefterzake honorarium verschuldigd zijn in verband met de werkzaamheden vanopdrachtnemer. Het standaard uurtarief van opdrachtnemer wordt bij aanvang vande belangenbehartiging medegedeeld. Voorgaande leden zijn van toepassing.

 

5.12       In geval van afgegeven toevoeging door de Raad voor Rechtsbijstand, iscliënt/opdrachtgever vanaf afgifte met onmiddellijke ingang verschuldigd debetaling aan opdrachtnemer van de Eigen Bijdrage, alsmede de betaling van deoverige (te maken) kosten welke niet door de toevoeging worden gedekt.Cliënt/opdrachtgever is gehouden direct na ontvangst van de mededeling door deRaad voor Rechtsbijstand aangaande de hoogte van de Eigen Bijdrage, onderhavigbedrag uit eigen beweging te voldoen.

 

Opdrachtnemeris gerechtigd voorschot-betaling terzake de Eigen Bijdrage en de overige kostente verlangen. Van de voorgaande leden van dit artikel is alleen sub 10 vantoepassing.

 

5.13       Ingeval opdrachtnemer zich wegens nalaten van betaling doorcliënt/opdrachtgever genoodzaakt ziet de betaling van één of meer declaratieste incasseren, is de cliënt/opdrachtgever, naast de verschuldigde hoofdsom enrenten, tevens gehouden de kosten buiten rechte alsmede de proceskosten binnenrechte te vergoeden. De kosten buiten rechte worden begroot op 15% van dehoofdsom.

 

 6.             ToepasselijkRecht en Bevoegde Rechter

 

 6.1         Op de rechtsverhouding tussen opdrachtnemer en cliënt/opdrachtgever isNederlands recht van toepassing.

 

6.2         Schouten-Advocaten hanteert een kantoorklachtenregeling conform de regels vande Nederlandse Orde Van Advocaten. Deze staat vermeldop www.schouten-advocaten.nl.

 

6.3         Ten behoeve van opdrachtnemer wordt bedongen dat de Rechtbank Midden Nederlandbevoegd zal zijn van enig geschil dat tussen opdrachtnemer encliënt/opdrachtgever mocht ontstaan, kennis te nemen.

 

Versie Mei2018.

 

KantoorklachtenregelingSchouten-Advocaten

 

 Artikel1 begripsbepalingen

 

In dezekantoorklachtenregeling wordt verstaan onder:

 

–       klacht:iedere schriftelijke uiting van ongenoegen van of namens de cliënt jegens deadvocaat of de onder diens verantwoordelijkheid werkzame personen over detotstandkoming en de uitvoering van een overeenkomst van opdracht, de kwaliteitvan de dienstverlening of de hoogte van de declaratie, niet zijnde een klachtals bedoeld in paragraaf 4 van de Advocatenwet;

 

–       klager:de cliënt of diens vertegenwoordiger die een klacht kenbaar maakt;

 

–       klachtenfunctionaris:de advocaat die is belast met de afhandeling van de klacht;

 

 Artikel2 toepassingsbereik

 

1.   Deze kantoorklachtenregeling is vantoepassing op iedere overeenkomst van opdracht tussen Schouten-Advocaten en decliënt.

2.   Iedere advocaat vanSchouten-Advocaten draagt zorg voor klachtafhandeling conform dekantoorklachtenregeling.

 

 Artikel3 doelstellingen

 

Dezekantoorklachtenregeling heeft tot doel:

 

1.   het vastleggen van een procedure omklachten van cliënten binnen een redelijke termijn op een constructieve wijzeaf te handelen;

2.   het vastleggen van een procedure omde oorzaken van klachten van cliënten vast te stellen;

3.   behoud en verbetering van bestaanderelaties door middel van goede klachtenbehandeling;

4.   medewerkers te trainen incliëntgericht reageren op klachten;

5.   verbetering van de kwaliteit van dedienstverlening met behulp van klachtbehandeling en klachtanalyse.

 

 Artikel4 informatie bij aanvang dienstverlening 

 

1.   Deze kantoorklachtenregeling isopenbaar gemaakt. De advocaat wijst de cliënt voor het aangaan van deovereenkomst van opdracht erop dat het kantoor een kantoorklachtenregelinghanteert en dat deze van toepassing is op de dienstverlening.

2.   Schouten-Advocaten heeft via dealgemene voorwaarden opgenomen bij welke onafhankelijke partij of instantie eenklacht die na behandeling niet is opgelost kan worden voorgelegd terverkrijging van een bindende uitspraak.

3.   Klachten als bedoeld in artikel 1van deze kantoorklachtenregeling die na behandeling niet zijn opgelost wordenvoorgelegd aan Rechtbank Midden-Nederland.

 

 Artikel5 interne klachtprocedure

 

1.   Indien een cliënt het kantoorbenadert met een klacht, dan wordt de klacht doorgeleid naar mevrouw mr. M.H.van den Berg die daarmee optreedt als klachtenfunctionaris. Indien de klachtgericht is tegen mevrouw M.H. van den Berg dan treedt mr. R.S. Schouten op alsklachtenfunctionaris.

2.   De klachtenfunctionaris steltdegene over wie is geklaagd in kennis van het indienen van de klacht en steltde klager en degene over wie is geklaagd in de gelegenheid een toelichting tegeven op de klacht.

3.   Degene over wie is geklaagd trachtsamen met de cliënt tot een oplossing te komen al dan niet na tussenkomst vande klachtenfunctionaris.

4.   De klachtenfunctionaris handelt deklacht af binnen vier weken na ontvangst van de klacht of doet met opgave vanredenen mededeling aan de klager over afwijking van deze termijn met vermeldingvan de termijn waarbinnen wel een oordeel over de klacht wordt gegeven.

5.   De klachtenfunctionaris stelt deklager en degene over wie is geklaagd schriftelijk op de hoogte van het oordeelover de gegrondheid van de klacht, al dan niet vergezeld van aanbevelingen.

6.   Indien de klacht naar tevredenheidis afgehandeld, tekenen de klager, de klachtenfunctionaris en degene over wieis geklaagd het oordeel over de gegrondheid van de klacht.

 

 Artikel6 geheimhouding en kosteloze klachtbehandeling

 

1.   De klachtenfunctionaris en degeneover wie is geklaagd nemen bij de klachtbehandeling geheimhouding in acht.

2.   De klager is geen vergoedingverschuldigd voor de kosten van de behandeling van de klacht.

 

 Artikel7 verantwoordelijkheden

 

1.   De klachtenfunctionaris isverantwoordelijk voor de tijdige afhandeling van de klacht.

2.   Degene over wie is geklaagd houdtde klachtenfunctionaris op de hoogte over eventueel contact en een mogelijkeoplossing.

3.   De klachtenfunctionaris houdt deklager op de hoogte over de afhandeling van de klacht.

4.   De klachtenfunctionaris houdt hetklachtdossier bij.

 

 Artikel8 klachtregistratie

 

1.   De klachtenfunctionaris registreertde klacht met daarbij het klachtonderwerp.

2.   Een klacht kan in meerdereonderwerpen worden ingedeeld.