Dreigend ontslag

Wat moet ik doen als ik geconfronteerd word met een dreigend ontslag en ik een schriftelijk voorstel van mijn werkgever ontvang om uit elkaar te gaan? Of wanneer mij verteld wordt dan het slecht gaat met het bedrijf en ik daardoor moet afvloeien? Zorg dat u goed luistert naar hetgeen de werkgever u vertelt. Probeer dat ook schriftelijk van de werkgever bevestigd te krijgen. Denk erom, de werkgever heeft meestal al een dossier gevormd over u en uw functioneren. Probeert u ook een dossier te vormen door alles schriftelijk bevestigd te krijgen.

 

In dit geval geldt dat u beter te weinig kunt zeggen dan te veel, dus ga niet direct al inhoudelijk in op de punten die de werkgever u voorhoudt. Het moet voor u als een verrassing komen (tenzij ontslag op staande voet wegens een dringende reden). Denk aan de houding “oren open, mond dicht”.

Dreigend ontslag, hoe ga je ermee om?

Als u geconfronteerd wordt met een dergelijke mededeling, moet u als werknemer niet de houding aannemen of de schijn wekken dat u instemt met hetgeen de werkgever u voorhoudt. Vaak ziet de werknemer na afloop van een dergelijk gesprek in een bevestigingsbrief van het gesprek dat de werknemer begrip had voor de situatie of dat de werknemer begreep hoe de werkgever tot dit besluit kwam. Dat moet u als werknemer zien te voorkomen. Geef dus aan dat u inhoudelijk (nog) niet kan reageren, dat u eerst een en ander moet laten bezinken.

 

Probeer vrijwel direct, nadat de werkgever een dergelijke mededeling aan u heeft gedaan, voor uzelf kort de betreffende punten op papier te zetten. Vervolgens dient u zich op uw rechtspositie te beraden. Het is dan verstandig om uw rechten te waarborgen en juridisch advies in te winnen. Als een schriftelijke reactie van u wordt gevraagd, is het verstandig om de reactie op te laten stellen door een advocaat.

 

Reageer niet schriftelijk naar uw werkgever zonder voorafgaand juridisch advies. In dergelijke gevallen blijkt vaak dat bepaalde onderwerpen anders of juist niet geformuleerd moesten zijn. Dergelijke fouten kunnen later tegen u worden gebruikt.

 

Ook om uw recht op een WW-uitkering zoveel mogelijk veilig te stellen is het belangrijk juridisch advies in te winnen.

 

Wilt u meer informatie of uw vraag / probleem voorleggen?

 

Voor meer informatie of het vrijblijvend voorleggen van uw vraag / probleem op het gebied van arbeidsrecht, neemt u rechtstreeks contact op met een gespecialiseerde arbeidsrecht advocaat van Schouten Advocaten.

 

Bel of mail via 030 – 69 250 14 of info@schouten-advocaten.nl. Uw contactpersoon is de heer mr. M.F. Schouten.

 

Kunnen wij u helpen?

U kunt ons kantoor ook bellen via 030 – 69 250 14 voor een gratis probleemanalyse.

Kantoor Zeist

  • Slotlaan 70-72, 3701 GP ZEIST (UTRECHT)

Contact met Schouten Advocaten

Wanneer u het formulier invult nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Contactformulier
*Wij waarderen uw interesse in Schouten Advocaten, maar willen u erop wijzen dat wij helaas geen pro-deo of toevoegingszaken behandelen.