Berekening kinderalimentatie

Rechtsgebied: Echtscheiding 

 

Met ingang van 1 april 2013 geldt voor de berekening kinderalimentatie de nieuwe “Richtlijn kinderalimentatie”. Deze regeling heeft als uitgangspunt dat niet de lasten maar (alleen) het netto-inkomen van de alimentatieplichtige relevant is voor de draagkracht voor kinderalimentatie.

Berekening kinderalimentatie vanaf 2013

Met het netto-inkomen wordt aan de hand van een vastgestelde tabel bepaald welk bedrag aan kinderalimentatie betaald kan worden. De lasten spelen geen rol meer en blijven buiten beschouwing, behoudens niet verwijtbare/vermijdbare schulden.

Wel kan de alimentatieplichtige een beroep doen op de aanvaardbaarheidstoets, waarna de rechter dan zal beoordelen of, rekening houdend met een door de alimentatieplichtige onderbouwd lastenpatroon, toepassing van de tabel tot een onaanvaardbare uitkomst leidt. In dat geval kan de rechter een lagere kinderbijdrage vaststellen voor de berekening kinderalimentatie.

 

Voor een analyse van de vraag of een beroep op de aanvaardbaarheidstoets haalbaar is kan Schouten – Advocaten u van dienst zijn. Voor meer informatie hierover kunt u bellen naar 030 – 69 250 14.

 

In de richtlijn zijn ook een aantal minder ingrijpende wijzigingen aangebracht waar het betreft de zorgkorting (in plaats van de omgangskosten) en het kindgebonden budget. Het kindgebonden budget geldt als inkomen bij degene dit bedrag ontvangt. Lees meer op het Nibud.

 

De nieuwe richtlijn kinderalimentatie geldt voor alimentatieprocedures waarin de kinderalimentatie na 1 april 2013 ingaat danwel wordt gewijzigd.

 

Wilt u meer informatie of uw vraag / probleem voorleggen?

 

Voor meer informatie of het vrijblijvend voorleggen van uw vraag / probleem op het gebied van echtscheiding, neemt u rechtstreeks contact op met een gespecialiseerde echtscheidingsadvocaat van Schouten – Advocaten. Bel of mail via 030 – 69 250 14 of info@schouten-advocaten.nl

 

Kunnen wij u helpen?

U kunt ons kantoor ook bellen via 030 – 69 250 14 voor een gratis probleemanalyse.

Kantoor Zeist

  • Slotlaan 70-72, 3701 GP ZEIST (UTRECHT)

Contact met Schouten Advocaten

Wanneer u het formulier invult nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Contactformulier
*Wij waarderen uw interesse in Schouten Advocaten, maar willen u erop wijzen dat wij helaas geen pro-deo of toevoegingszaken behandelen.