Hoeveel alimentatie moet ik betalen / heb ik recht op?

Rechtsgebied: Echtscheiding

Hoeveel alimentatie moet ik betalen? Dat is een goeie vraag als u op het punt staat te scheiden en kinderen heeft. Er is zowel sprake van kinderalimentatie als partneralimentatie.

Voor  kinderalimentatie  zijn er de tabellen NIBUD  ontwikkeld die aangeven hoeveel een kind kost. Bijzondere kosten kunnen tot een verhoging van dit bedrag leiden. De leeftijd van het kind en het netto-gezinsinkomen tijdens huwelijk zijn bepalend.

Hoeveel alimentatie moet ik betalen aan mijn partner?

Voor partneralimentatie geldt dat de behoefte is gerelateerd aan de welstand tijdens het huwelijk. Veelal wordt de behoefte gesteld op 60% van het netto-gezinsinkomen tijdens huwelijk (na aftrek kosten kinderen), maar bij betwisting dienen de kosten te worden aangetoond. Beoordeeld wordt ook in hoeverre de alimentatiegerechtigde in staat is zelf inkomen uit arbeid te genereren.

Of de bedragen behorend bij de kosten van de kinderen c.q. de (resterende) behoefte van de partner kunnen worden betaald, hangt af van de draagkracht van de alimentatieplichtige.

Voor berekening van de draagkracht voor partneralimentatie geldt enerzijds het netto besteedbaar inkomen (rekening houdend met fiscale voordelen) en anderzijds het draagkrachtloos inkomen (wat heeft de alimentatieplichtige zelf nodig, waarbij alleen met noodzakelijke lasten rekening wordt gehouden). Van het verschil tussen deze bedragen is 60% voor alimentatie voor de (toekomstige) ex-echtgenoot, te vermeerderen met het fiscaal voordeel vanwege betaling partneralimentatie.

Wilt u meer informatie of uw vraag / probleem voorleggen?

Voor meer informatie of het vrijblijvend voorleggen van uw vraag / probleem op het gebied van echtscheiding, neemt u rechtstreeks contact op met een gespecialiseerde echtscheidingsadvocaat van Schouten – Advocaten. Bel of mail via 030 – 69 250 14 of info@schouten-advocaten.nl

Kunnen wij u helpen?

U kunt ons kantoor ook bellen via 030 – 69 250 14 voor een gratis probleemanalyse.

Kantoor Zeist

  • Slotlaan 70-72, 3701 GP ZEIST (UTRECHT)

Contact met Schouten Advocaten

Wanneer u het formulier invult nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Contactformulier
*Wij waarderen uw interesse in Schouten Advocaten, maar willen u erop wijzen dat wij helaas geen pro-deo of toevoegingszaken behandelen.