Home » Nieuws » VAR verklaring afgeschaft per 1 mei 2016
 

VAR verklaring afgeschaft per 1 mei 2016


Per 1 mei 2016 is de Verklaring arbeidsrelatie (VAR) afgeschaft. In plaats van de VAR kunnen opdrachtgever en zzp'er (opdrachtnemer) samen een modelovereenkomst gebruiken.

Per 1 mei kunnen opdrachtgever en zzp'er er ook samen voor kiezen om de fictieve dienstbetrekkingen voor thuiswerkers en gelijkgestelden en de artiestenregeling uit te sluiten. 

Opdrachtgever en zzp’er moeten de keuze voor het uitsluiten van deze fictieve dienstbetrekkingen samen maken, omdat deze keuze voor beide partijen gevolgen kan hebben. Bij werken buiten (fictieve) dienstbetrekking hoeft de opdrachtgever geen loonheffingen in te houden en te betalen en is de zzp’er niet verzekerd voor de werknemersverzekeringen. 

Wilt u de fictieve dienstbetrekkingen voor gelijkgestelden en thuiswerkers uitsluiten? Zorg er dan voor dat u een schriftelijke overeenkomst sluit waarin een bepaling is opgenomen die deze fictieve dienstbetrekkingen uitsluit. In de algemene modelovereenkomsten  op de internetsite van de belastingdienst is zo’n bepaling al opgenomen. Gebruikt u een eigen overeenkomst, neem dan ook zo'n bepaling op.

Bij het toetsen van de overeenkomst controleert de Belastingdienst dan alleen op een echte dienstbetrekking of 1 van de andere fictieve dienstbetrekkingen. Sluit de overeenkomst af vóór de 1e betaling.

(Bron: Belastingdienst)

Maatwerk

In de praktijk blijkt dat de modelovereenkomsten vaak te algemeen zijn. Maatwerk is veelal noodzakelijk. Met een zorgvuldige overeenkomst voorkomt u problemen achteraf.

Wilt u advies over uw overeenkomst of heeft u een maatwerk overeenkomst nodig? Dan staan wij u graag bij.

Neem contact op met mr. M.F. Schouten via telefoonnummer 030 - 69 250 14 voor overleg.

 

Contact

Wilt u een afspraak maken of meer informatie?

Gratis probleemanalyse

Bezoekadres:

Schouten Advocaten
Slotlaan 72
3701 GP ZEIST (UTRECHT)